Het kabinet heeft besloten dat de naam en woonplaats van gulle gevers die meer dan € 15.000 schenken openbaar moeten worden gemaakt. Tevens gaat het fiscale voordeel voor giften omlaag en mogen ook goede doelen niet meer ongevraagd naar mensen bellen met het verzoek om donateur te worden. ‘Als je dat allemaal bij elkaar optelt, dan is dat een flinke bedreiging om ons werk te kunnen doen. We maken daar ernstig bezwaar tegen’, zegt Jan van Berkel (o.a. voorzitter Goede Doelen Nederland en voorzitter SBF) tegen De Telegraaf.

In dit interview met De Telegraaf legt Van Berkel uit wat er mis is met de verschillende maatregelen voor goede doelen. Maar hij heeft ook hoop dat het kabinetsbeleid nog kan keren: ‘We hebben goede hoop dat de publicatieplicht inzake gulle gevers wordt aangepast. We hebben er een aantal gesprekken met minister Dekker (ministerie Justitie en Veiligheid, red.) over gehad. Hij is ook de coördinerende bewindsman voor de filantropische sector. Hij zoekt naar maatregelen die meer gericht zijn op het voorkomen van misstanden en waar niet onze sector onder lijdt. De minister heeft aangekondigd dat hij met een aangepast voorstel komt. Dat zou voor het einde van het jaar naar de Raad van State gaan. Daar zijn we heel benieuwd naar.’

Partin maakt zich ook zorgen om het conceptwetsvoorstel ‘transparantie maatschappelijke organisaties’ zoals het voorstel heet dat o.a. een publicatieplicht voor alle donaties boven de €15.000 stelt. Nederland Filantropieland vertegenwoordigt leden van Partin in SBF-verband en zodoende worden ook kleinere goede doelen gehoord. We houden u op de hoogte.