‘Zet drie Nederlanders bij elkaar en je hebt een stichting’, zo luidt de bekende uitspraak van filantropieprofessor Theo Schuyt. Inmiddels staat de teller op zo’n 350.000 stichtingen en verenigingen, waaronder 46.000 ANBI’s. In een tijd waarin de overheid zich hard maakt voor de bestrijding van belastingontduiking, witwassen en terrorismefinanciering, wordt er ook kritisch naar de filantropiesector gekeken en worden oplossingen gezocht in nieuwe regelgeving. Overkill dreigt, menen specialisten. Dit schrijft Suzette de Boer in DeDikkeBlauwe. Zij was bij de studiebijeenkomst ‘Wat heeft de overheid voor u in petto’ op 1 oktober in Amsterdam.

In het nieuwe onderkomen van de Goede Doelen Loterijen werden bestuurders en toezichthouders bijgepraat over de diverse regelgeving en de consequenties voor stichtingen en verenigingen. De middag was georganiseerd door het nieuwe ‘gezelschap filantropie’, een samenwerkingsverband van professionals in de sector. ‘De regeldrift slaat soms door’, aldus accountant Jan Snoei. ‘Als er één incident is in de sector, volgt er vaak generieke regelgeving.’ Ook FIN-directeur Siep Wijsenbeek wil weg van one size fits all: ‘Laten we risicogericht zoeken.’

Het UBO-register, de transparantiewetgeving en andere recente wetgevingen werden besproken. Tot slot stelde dagvoorzitter Petra Hoogerwerf vast dat goededoelenorganisaties steeds impactgerichter worden en in toenemende mate zullen moeten samenwerken op de inhoud om maatschappelijke vraagstukken het hoofd te bieden. ‘Ook de technologische ontwikkelingen als big data en blockchain bieden mooie nieuwe kansen. Zou de overheid de sector niet kunnen faciliteren bij deze ontwikkelingen, om zo nieuwe kennis te ontsluiten?’

Een overheid die niet alleen reguleert, maar de civil society ook faciliteert: een interessante gedachte. Waarbij de focus niet louter ligt op regelgeving ter voorkoming van misbruik, maar waarbij nadrukkelijk aandacht is voor de prachtige dingen die met privaat geld worden gedaan voor het publieke belang. Een land waarin drie mensen bij elkaar komen en een stichting oprichten om een maatschappelijk probleem aan te pakken, is tenslotte niet alleen iets om te controleren maar zeker ook iets om te koesteren.

Lees het gehele verslag: Regels of ruimte? Overkill dreigt in filantropiesector…

 

Ook Partin maakt zich zorgen om de regeldruk en lastenverzwaring voor stichtingen en kleine goede doelen die vooral gedragen worden door vrijwilligers. Lees o.a. Reactie Partin op implementatiebesluit ‘UBO-registratie’ en Reactie Partin op het wetsvoorstel ‘Transparantie maatschappelijke organisaties’.