Het jaar 2023 overdenkend, gaan de gedachten al snel naar rampen en geweld. Niet minder oorlogen dan het jaar ervoor, maar meer. Niet minder natuurgeweld, maar meer. Niet minder armoede, maar meer. En dat leidt tot meer onzekerheid. Geen wonder dat het debat over bestaanszekerheid gaat. En hoewel de politici daar nog over nadenken, zijn er al heel veel mensen die in actie komen. Mensen die zich inzetten om de wereld wat fraaier en beter te maken. Mensen zoals jullie.

En die mensen en hun organisaties verdienen het om in de schijnwerper te staan. En dat is precies de titel van een nieuwe rubriek op kleinegoedoelen.nl. ‘In de schijnwerper’ komen jullie aan het woord. Omdat jullie het verdienen.

En dat is niet het enige wat we voor onze leden deden dit jaar. Hieronder een overzicht van activiteiten in 2023. Want ook die acties dragen bij aan een mooiere wereld.

Partin 2023 119Allereerst goed nieuws
We groeien enorm. In 2021 hadden we nog minder dan 400 leden. Nu zijn meer dan 450 stichtingen bij ons aangesloten. Daarmee zijn we de grootste branchevereniging in goede doelenland als we naar ledenaantal kijken. En we ‘verbreden’ verder.

Want we behartigen ook de belangen van kleine goede doelen die Nederland fraaier willen maken. Want armoede komt helaas overal voor. En helaas is de regeldruk – om een voorbeeld te noemen – voor alle stichtingen vergelijkbaar hoog.

We zijn dus nu een brancheorganisatie voor alle kleine goede doelen. Dat zijn dan goede doelen die voornamelijk gerund worden door vrijwilligers en een omzet lager dan een miljoen euro hebben. Die ervaren de regeldruk toch net even anders. En willen vooral hun tijd, middelen en energie steken in hun doelen.

Daar doen we het voor!  Samen met jullie natuurlijk.

Kennis delen we samen
Jullie ondersteunen wereldwijd projecten en werken nauw samen met lokale partners. Om dat te bereiken delen we kennis. De Partindag is natuurlijk het hoogtepunt van het jaar. Op 30 september kwamen weer meer dan 200 mensen bij elkaar in Nijkerk. Deze reactie van een deelnemer vatte de dag goed samen: ‘Het was een mooie dag met mooie daadkrachtige mensen die de wereld een beetje mooier willen maken.’

Voor de derde jaar op rij worden onze webinars goed bezocht. In totaal waren er 8 webinars en online-bijeenkomsten in 2023. Haal alles uit je brancheorganisatie, Haal meer uit de samenwerking met ambassades en Hoe nieuwkomers jouw stichting verreiken waren interactieve online bijeenkomsten. Zonder stress jaarverslagen maken, Hoe werf je als klein goed doel fondsen, Inkomen genereren als project. Hoe werkt dat? en Voorkom de meest gemaakte fouten in fondsenwerving (en krijg meer donaties) zijn terug te kijken op ons YouTube-kanaal. Helaas lukte dat door een technisch foutje niet bij Eindejaarsmail: bereik en beheer van jouw achterban. Wel zijn van al deze webinars samenvattingen verschenen. Klik op de titel en leer.

Om deze webinars te kunnen maken, werden we ondersteunt door partners, vrienden en leden. We werkten samen met NOV, Xapti, CBF, Beter Fondsenwerven en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. En Carlijn Stam (Talking Hands), Kirsten Giethoorn (Friendship Foundation), Sanne Bolkenstein (AFRIpads Foundation), Gita Pelinck en Debbie Middendorp (6 Degrees Network for Women) deelden hun ervaringen met fondsenwerving en inkomen genererende projecten. Op die manier putten we uit een oneindige bron met ervaring en expertise. Dat is nog eens kennis delen.

Partin 23 103Ook dit jaar waren er peer-to-peersessies. Dat zijn intervisiesessies die een bepaald thema behandelen. Een thema waar onze leden van elkaar leren en gefaciliteerd door Partin. Dit jaar stond fondsenwerving weer op het programma. En in het kader van het bloemenfonds Iris waren er 4 sessies over projectaanvraag.

Zoals elk jaar zijn we nauw betrokken bij verschillende landenplatforms. Zoals het Platform Oeganda, Sri Lanka Tafel en SV Gambia. Op deze manier werken we aan het versterken van onderlinge en regionale samenwerkingen. Zo ook verbreden we onze samenwerking.

Investeren in kwaliteit en goed doen
Over verbreden gesproken. De nieuwste toolkit gaat over kinderbeschermingsbeleid. Dat is een onmisbaar beleid als jij of je projectpartner met kinderen werken. Er zijn dus nu 24 toolkits, die allemaal vaak bekeken worden.

Maar jullie zijn en blijven leergierig. Daarom publiceerden we tal van artikelen met tips and tricks. Om er wat te noemen: tips over fondsenwerving, over bloggen en over e-learning. Ook konden we weer gastbloggers verwelkomen. Zo schreef Elise Kant (Haëlla Stichting) een blog over aanvragen bij vermogensfondsen. En Bas van Breemen (Beter Fondsenwerven) schreef over het koesteren van de oudere donateur. En we verklappen alvast: van hem leren jullie in 2024 meer.

Voor specifieke vragen kunnen jullie altijd bij de vraagbaak terecht. Dit jaar werden door het team Partin en het secretariaat al ruim 400 vragen van leden en van andere goede doelen beantwoord.

In het schooljaar 2023/24 werd het programma Entrepreneurship-challenge van de Avans Hogeschool gestart. Concreet houdt het in dat vijf studenten vijf weken lang aan het werk gaan om jullie plannen uit te werken en oplossingen te vinden voor jullie vragen.

Het bloemenfonds Iris zette in op capaciteitsopbouw en verzelfstandiging van partnerorganisaties. Maximum bijdrage is € 15.000. We ontvingen veel projectideeën. Uiteindelijk selecteerde Iris 8 voorstellen. In peer-to-peersessies onder begeleiding van Partin worden deze voorstellen verder uitgewerkt. Deze aanvragen worden nu door Iris beoordeeld. Spannend.

Partin 23 104Belangen van kleine organisaties groots aangepakt
Er zijn van die dossiers, die voor hoofdpijn zorgen. Wij hebben er ook zo een. Het witwasdossier blijft groeien. En dan vooral Wwft. Dat is de Wet tegen witwassen en financieren van terrorisme. Daardoor blijven banken en andere betaaldiensten huiverig om met stichtingen die contacten hebben in andere landen samen te werken. En dat merken vooral jonge stichtingen, maar ook stichtingen die al jaren bestaan kunnen ineens geconfronteerd worden met een fikse vragenlijst. En op PIFworld ondervinden we er ook veel last van.

Dat weinige vertrouwen dat banken en andere providers in kleine goed doelen stellen, stellen wij telkens aan de kaak. Bij onder andere De Nederlandsche Bank en de Nederlandse Vereniging van Banken. En bij de betreffende ministeries. En soms zijn er lichtpuntjes en schuifelen we de goede kant op.

De actie Stop de regeldruk gaat ook onverminderd voort. Gemiddeld drukken meer dan 130 wetten en regels op het vrijwilligerswerk. Uit een onderzoek blijkt dat die regeldruk voor vooral kleine organisaties flink minder kan zijn. Om dat bij de nieuwgekozen politici onder de aandacht te brengen hebben we een brief geschreven naar de Kamerleden.

Over al deze dossiers hebben we jullie regelmatig geïnformeerd. Helaas moesten we ook in de pen klimmen om jullie te waarschuwen en te behoeden voor phishing, spam en weinig opleverende zichtbaarheid in televisieprogramma’s. Via de sociale mediakanalen Facebook, LinkedIn, Instagram en X hebben wij dit breed gedeeld.

Partin 24 006‘In de schijnwerper’ werkt aan zichtbaarheid
Zoals al vele jaren plaatsen wij oproepen voor prijsvragen en andere relevante nieuwsitems voor goede doelen. En natuurlijk hebben we altijd een actuele agenda. Allemaal berichten waar jullie van kunnen profiteren.

Maar het nieuwe dit jaar is toch zeker de lanceren van de reeks In de schijnwerper. Met een aantal vragen geven jullie een blik op jullie werk, jullie uitdagingen en hoe we elkaar daarbij ondersteunen. De artikelen uit deze reeks worden gepubliceerd op kleinegoededoelen.nl.

Ook werden regelmatig leden geïnterviewd. Bij bepaalde mijlpalen bijvoorbeeld. Of bij het geven van noodhulp na een natuurramp. Zo sprak Yvonne van Driel (Partin) met Malika Azammad (MoralCompassNL) over de gevolgen van de aardbeving in Marokko. Na de aardbeving in Turkije en Syrië sprak ze met Trui Bolscher (SHHS) en na de aardbeving in Afghanistan met Guus van Heereveld (Khuja Sarbor Foundation) en Laurens Lagerwerf  (Village Of Peace).

Maar ook vrolijkere onderwerpen werden artikelen. Yvonne interviewde ook David Heyer (HospitaalBroeders) die een boek schreef over ontwikkelingshulp. En ze vroeg Géke Schutte waarom Stichting 4Gambia de Pledge #EveryChildAFamily ondertekende. En zo waren er nog meer persoonlijke verhalen en blogs van en door onze leden.

Dat directe verhaal is iets wat we nog breder willen gaan inzetten.

Dit is het jaarverslag in een notendop
Dit overzicht van wat Partin gedaan heeft in 2023 is verre van compleet. Het bestuur en team van Partin zijn volop bezig met het jaarverslag. Zodra dat bekend is, vind je nog meer details van wat we gedaan hebben in 2023. En hoe jullie daarvan konden profiteren. Want daar doen we het voor. Het bestuur en team, bedoel ik. Samen met jullie.

Tekst: Yvonne van Driel | 12 januari 2024
Foto: Kampus Production | Pexels