Introductie “Jaarrekening maken”

De wet stelt voor kleine stichtingen (en verenigingen) die ‘geen onderneming in stand houden’ globale eisen. Dit zijn ze op een rij:
1.    Er moet een balans worden opgesteld
2.    Er moet een staat van Baten & Lasten worden opgesteld
3.    Er moet een toelichting bij 1 en 2 worden opgesteld.
4.    Elk bestuurslid van de stichting of vereniging moet de jaarrekening ondertekenen.
5.    Dit moet binnen zes maanden na afloop van het boekjaar gebeuren (dus vóór 1 juli).
6.    Voor de controle van de jaarrekening van een kleine stichting bestaan geen wettelijke voorschriften.

De jaarrekening die u via de Partin Portal maakt is grotendeels conform de RJ650 norm: de eisen die aan de jaarrekening voor kleine fondsenwervende instellingen zijn gesteld door de Raad voor de Jaarverslaglegging.
Ook als u geen fondsen werft (maar bijvoorbeeld contributies int) kunt u van de Partin Portal gebruik maken.
Verantwoording van Inkomsten per Project en Besteding per Project is dan niet van toepassing.
De functionaliteit van “Jaarrekening maken” houdt geen rekening met overlopende posten. Dat betekent dat alles wat u eventueel nog tegoed hebt of moet betalen hebt afgerekend in het betreffende kalenderjaar.

Geen Eigen Vermogen

Zo zou de balans van een kleuter er uit kunnen zien. Een balans (het woord zegt het al) moet altijd in evenwicht zijn. In dit voorbeeld staat er in gewone mensentaal: ik heb speelgoed ter waarde van €25,- en er zit €3,15 in mijn spaarpot. Ik heb geen schulden.

Een kleine stichting of vereniging gerund door vrijwilligers heeft over het algemeen geen bezittingen (het speelgoed uit het voorbeeld), maar natuurlijk wel liquide middelen, zoals geld op de bank of in kas. (Liquide middelen worden opgenomen als Activa op de balans). Een kleine stichting heeft over het algemeen ook geen eigen vermogen, maar in plaats daarvan reserves, bestemd voor een bepaald project (‘Bestemmingsfonds’ of ‘fonds’ genoemd) en/of ‘algemene reserves’ (vrij te besteden binnen de doelstelling van de stichting. De reserves worden opgenomen als Passiva op de balans. De Algemene reserve wordt in Partin Portal ‘Jaarrekening maken’ automatisch berekend.
NB.Voor stichtingen die wel eigen vermogen hebben in de vorm van gebouwen en/of inventaris, is deze applicatie niet geschikt. Dit geldt ook voor stichtingen die leningen hebben afgesloten die op de balans staan onder Passiva.
De module is eveneens niet berekend op stichtingen met een zogenoemd gebroken boekjaar.

Staat van Baten en Lasten

De staat van Baten (inkomsten) en Lasten (uitgaven) is uiteraard niet in evenwicht, want het is zeer onwaarschijnlijk dat u precies evenveel hebt uitgegeven als er is binnengekomen. Het tekort of het teveel komt tot uiting in het saldo.
Het saldo wordt of in mindering gebracht van, of bijgeboekt bij de Algemene Reserve.

De reserves die uw stichting of vereniging heeft moeten uiteraard kloppen met het werkelijke bank- en kassaldo. Het komt er dus op aan om uiterst zorgvuldig te werk te gaan. Als u geen boekhouding heeft waarin alle inkomsten en uitgaven in de categorieën van het Partin Portal ‘Jaarrekening maken’ zijn onderverdeeld, valt het aan te raden om met behulp van de informatie op uw bankafschriften (en/of kasboek), eerst met pen en papier een overzichtje samen te stellen.

Leg in ieder geval voor u begint alle spullen klaar die u nodig hebt voor het invullen:

  • Totaalcijfers van het vorig boekjaar (huidig boekjaar -/- 1)
  • Bankafschriften
  • Eventueel kasboek
  • Overzichten/boekhouding

We gaan beginnen!