Zonder twijfel zal 2020 het jaar zijn dat herinnerd wordt door de uitbraak en verre gaande gevolgen van de coronapandemie. Ook voor Partin was het een jaar dat we niet snel vergeten. Een nieuw team, nieuwe bestuursleden en nieuwe leden. Maar bovenal trots op onze leden. In deze tijden van lockdown en andere coronamaatregelen lieten kleine goede doelen zien dat ze wend- en weerbaar zijn. En hun steun aan medemensen wereldwijd is lovenswaardig. Een kort overzicht van 2020.

Samenwerking
In januari kreeg de samenwerking met Wilde Ganzen een nieuwe dimensie. Het nieuwe Partinteam startte het jaar vanuit het pand van Wilde Ganzen in Amersfoort. Gelukkig waren Erik, Gonneke en Yvonne al gewend om online veel samen te werken, want door de coronamaatregelen ging het kantoor al snel op slot. Eén van de vele zaken die online voortgezet konden worden, waren de peer-to-peer-sessies voor het formuleren van goede projectvoorstellen. Het bloemenproject Forsythia werd succesvol afgesloten en Wilde Ganzen Klein kende een goed jaar. 13 projecten werden goedgekeurd. Het betreft projectbudgetten tot € 6.000 waarbij Wilde Ganzen de helft voor haar rekening nam.

Nieuwe gezichten en mijlpalen
2020 was ook het jaar dat vier nieuwe bestuursleden toetraden. Na zo’n 10 jaar bestuurslid te zijn geweest, gaven Lucy en Koen het stokje door aan Joost, Wilko, Marre en Bart. Trudeke bleef de secretaris. Yvonne is nu actief bij het team Partin. Tijdens de online ALV in juni werd het nieuwe bestuur voorgesteld.

Praktisch gezien konden we elke week een nieuw lid verwelkomen. In 2020 werden 54 stichtingen lid van Partin. Op 31 december hadden we in totaal 366 leden. Een recordaantal.

Door de coronamaatregelen ging de Wilde Ganzen-Partindag online. Niet alleen een dag maar een hele maand. In oktober waren er in totaal 18 webinars met circa 475 deelnemers.

Ondertussen ging het project I Do van start, stond onze directeur Erik weer in DeDikkeBlauwe100, waren we te gast bij een aantal webinars en werden de verschillende toolkits veel bekeken en gedownload.

Wet- en regelgeving
Partin behartigt de belangen van particuliere initiatieven en informeert haar leden daarover. Zo was er in het wetsvoorstel transparantie van giften (WTMO) sprake van een publicatieplicht voor giften boven de €15.000,- in het hernieuwde voorstel is deze eis verdwenen. Het UBO-register ging van start. Dat is om de ‘ultimate beneficiary owner’ door te geven. Door een speciale aantekening kunnen ANBI’s nu hun hele statutaire bestuur inschrijven.

We zijn een onderzoek gestart naar mogelijkheden voor gedupeerde leden die door de gevolgen van de Europese anti-witwasrichtlijnen geen bankrekening konden openen. Ook informeerden we onze leden over de aangepaste normen Erkenningsregeling.

Zichtbaarheid
Via onze website kleinegoededoelen.nl, de eigen Partinsite en social media gaven we bekendheid aan de vele activiteiten van onze leden in dit coronajaar. Met belangstelling en trots zagen we hoe noodhulp geboden werd en samenwerkingen verder dan dat gingen. Van de nood een deugd maken. Daar waar kleine goede doelen groot in zijn!

Foto: Kaalo Nederkand